Temeljem roka za prijavu projekata (od 23. ožujka 2014. godine) Agencije za mobilnost i projekte EU, u sklopu programa Erasmus+ Ključna aktivnost 1 i jučerašnjih objavljenih rezultata, Srednja škola Dental centar Marušić ima velikog razloga za zadovoljstvo.

U sklopu ovog poziva ukupna dodijeljena sredstva iznose 2.232.904,00 eura. Ukupno je prijavljeno 74 projekta raznih institucija Republike Hrvatske koje svoje programe provode na razini srednjoškolskog obrazovanja učenika, a projekt Srednje škole Dental centar Marušić nalazi se unutar 36 projekata za koje je donesena Odluka o financiranju. Kao zanimljivost, ističemo da je Srednja škola Dental centar Marušić, uz Turističko ugostiteljsku školu Split, jedina iz Splitsko dalmatinske županije kojima je odobren projekt u okviru ovog poziva.

Naime, prihvaćena je projektna prijava i donesena odluka o financiranju projekta Srednje škole Dental centar Marušić pod nazivom „Internacionalizacija obrazovanja u srednjoj strukovnoj školi DCM“ u ukupnoj vrijednosti 79.188,00 eura.

Cilj ovog projekta je osigurati strukovnu praksu učenicima koji su završili nastavni plan i program 3. razreda zanimanja dentalni tehničar u inozemstvu. U sklopu ovog projekta učenici će provesti 15 dana u Berlinu (Njemačka) te dobiti iskustvo u radu po najvišim europskim standardima koje provode Zubotehnički laboratoriji u Berlinu, u potpunosti o trošku EU.

Ovaj projekt ćemo provest kako bi, u sklopu redovnog, srednjoškolskog obrazovanja, podigli razinu izvođenja školskog programa, a učenicima podigli razinu strukovnih te jezičnih kompetencija njemačkog jezika, interkulturalne svijesti, te samim tim poboljšali mogućnost zaposlenja i izgleda za uspješnu karijeru te aktivnije sudjelovanje u zajednici te društvu u kojem žive. Sudjelovanjem u ovom projektu, učenicima i nastavnicima će se podignuti motivacija za sudjelovanje u budućim (formalnim / neformalnim) oblicima obrazovanja ili osposobljavanja nakon provedenog razdoblja mobilnosti u inozemstvu. Internacionalizacijom obrazovanja unutar ovog programa, učenici i nastavnici će se upoznati sa obrazovnim standardom Njemačke.

Zasigurno će provođenje ovog projekta povećati kapacitet aktiviranja promjena u smislu daljnje modernizacije i međunarodne suradnje, podizanje kvalitete rada i djelovanja u korist učenika te povećanja motivacija i zadovoljstva u svakodnevnom radu djelatnika ove ustanove.

Također, važno je za napomenuti da je ovo treći projekt Srednje škole Dental centar Marušić koji se financira iz sredstava Europske unije.

U svibnju (od 10. do 14.) smo bili domaćini Završne konferencije projekta “Integracija socio-ekonomskih vještina u sustav strukovnog obrazovanja” kojem smo koordinatori, a u Splitu smo ugostili partnere iz Poljske, Litve i Turske. Središnja svečanost organizirana je u Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Srednje škole Dental centar Marušić.

O projektu “Integration of the social economy skills into VET”:

Partnerstvo između javnih i privatnih obrazovnih institucija i strukovnih škola iz Hrvatske, Litve, Poljske i Turske cilja na potrebe mladih maturanata u poljima strukovnog i tehničkog obrazovanja ne bi li ih upoznali s mogućnostima koje pruža društveno odgovorno gospodarstvo kao i s integracijom učenika iz grupa u nepovoljnom položaju u ekonomski i društveni život. Partnerstvo uvodi temu društveno odgovornog gospodarstva u strukovno obrazovanje jednako kao i njegove dobrobiti i informacije o tome u EU. Oslanjajući se na potrebe lokalne zajednice, projekt pokušava stvoriti vezu između učeničkih potreba i potreba tržišta rada. Projekt je rezultirao stvaranjem kurikuluma socijalne ekonomije koji se aktivno primjenjuje u školi Dental Centar Marušić.

Više informacija o projektu: www.SocEcVet.eu

U školskoj godini 2011./12., u sklopu natječaja AMPEU-a, mobilnost učenika, Srednja škola Dental centar Marušić, odobreno je financiranje u iznosu 32 750,00 eura za projekt „European Exchange of Experience for Dental Technicians (EEEDT)“. U sklopu ovog projekta, 21 učenik zanimanja zubni tehničar sudjelovao je u programu edukacije trajanja 15 dana u Njemačkoj i Liechtensteinu, u potpunosti o trošku EU.

Ciljevi ovoga projekta bili su postići punu kompetenciju u uporabi novih materijala i tehnologija u fiksnoj i mobilnoj protetici, tako da je učenički rad podignut na EU standard, a u potpunosti su ostvareni.

Dobivanjem suglasnosti na financiranje projekata od strane Agencije za mobilnost i projekte EU, u kontinuitetu od školske godine 2011/12. do danas potvrđuje stručnost, kvalitetu, predanost i veliku želju svih djelatnika i uprave Srednje škole Dental centar Marušić da učenicima ponudi najbolje uvjete za obrazovanje i maksimalnu razinu edukacije kako bi učenici škole, svoje srednjoškolsko obrazovanje proveli po najvišim, EU standardima.

Ravnatelj
Ivica Zelić, prof.

 

Comments are closed.