Vjerujem da će ovogodišnje studijsko putovanje dentalnih tehničara u Liechtenstein i Celje svim njegovim akterima ostati u lijepom sijećanju.

Iako se činilo da na raspolaganju imamo premalo vremena, te da ćemo većinu vremena provesti u vožnji autobusom, ipak sa sigurnošću tvrdim da plodovi tog puta nisu mali.

Jednom sam negdje pročitala da je svijet poput knjige. Oni koji ne putuju pročitali su samo jednu stranicu. Sada se još više s tim slažem.

Evo naših doživljaja, pa i vi procjenite…

Četvrtak, 28.11.2013.god.
Dio koji se odvijao u autobusu, priča je za sebe, i zaslužuje puno više prostora nego što se to ovdje može. Zapravo, mislim da bi tu priču istinski razumjeli samo njeni sudionici, pa ostale nećemo zamarati tim detaljima. Reći ćemo samo da smo upravo zahvaljujući tom mini-busu sa neonskim svjetlima u boji, te intenzivnom, gotovo 35-satnom druženju, doživjeli iskustvo nakon kojeg one osobe, s kojima si to podjelio, možeš osjećati jedino kao svoje mile i drage prijatelje. Kako inače objasniti onaj osjećaj neke čudne topline oko srca (doduše i trnce u leđima) kad sada,nakon povratka, u školskom okruženju susrećemo jedni druge…

Dakle, kad smo izišli iz Lijepe Naše ,dočekale su nas zemlje „žutih crta“, „savršeno točnih satova“, „kontrole učinkovitosti i iskoristivosti ljudskih potencijala“ (ne znam spadaju li tu i aparati kojima se naplaćuje i omogućuje ulaz u WC na benzinskim postajama)… Slovenija, Austrija…

U lijep i ugodan hotel u Austriji stigli smo naveče, s otprilike sat i trideset minuta zakašnjenja na večeru. Vjerojatno zahvaljujući intervenciji logistike u DCM na čelu sa tajnicom Tatjanom, te naših prethodnika, gsp. Hrvoja i Bartula Marušića i gđe Petre Vučetić, a koji su cijelim putem zahvaljujući brojnim pozivima i SMS porukama, zapravo bili s nama, ipak smo srdačno dočekani i posluženi večerom.

Petak 29.11.2013.god.
Odmorni i okrjepljeni doručkom i jutarnjom kavom, uputili smo se našem cilju, tridesetak kilometara udaljenoj tvornici Ivoclar Vivadent-sa sjedištem u Schaan-u, Liechtenstein.

Liechtenstein je kneževina,ukupne površine 160 km2,ili kako nam je to slikovito opisao naš domaćin, jedan od rijetkih Lithenštajnaca koji rade u tvrtki,kad se popnete na vrh planine, vidite da je sa cijelom državom sve u redu.

Liechtenstein ima nešto manje od 40.000 stanovnika, službeni jezik je njemački.

Za Liechtenstein kažu i da je porezni raj … ma što to značilo.

Strategija, vrijednosti, proizvodi i usluge tvrtke Ivoclar Vivadent temelje se na 3 faktora uspjeha:  strast – vizija – inovacija. Oni definiraju njihov put i oblikuju rješenja koja razvijaju danas za budućnost dentalne medicine.

Proizvodi se šalju iz sjedišta u 120 zemalja širom svijeta. U svom globalnom nastupu, Ivoclar Vivadent ima svoje podružnice u 23 zemlje i zapošljava više od 2700 stručnjaka diljem svijeta.

Duh visoke profesinalnosti osjećao se za vrijeme cijelog posjeta, od dobrodošlice, savršene organizacije razgledavanja tvornice,ručka i predavanja.

Nakon uvodnog predavanja provedeni smo kroz tvornicu, i tom prigodom nam je potanko objašnjavan tehnološki postupak prozvodnje njihovih proizvoda. Taj dio je bio posebno interesantan učenicima trećih razreda koji su uživo vidjeli proces proizvodnje različitih vrsta keramike, što upravo sada obrađujemo na nastavi.

Te slike vam ne možemo pokazati jer jedino što se smije slikati su predvorja, predavaonice i demonstracijske prostorije. Proizvodni proces je strogo čuvana poslovna tajna. Drugim riječima- znanje se jako cijeni i strogo čuva.

Također, održana su tri zanimljiva predavanja. Prvo predavanje bilo je iz područja mobilne protetike u kojem smo upoznali tehniku postave zuba po BPS metodi. Drago mi je da su učenici uočili kako se postava zubi radi u istoj vrsti artikulatora (STRATOS), koju i mi koristimo.

Predavanje iz područja fiksne protetike odnosilo se na metal-keramičke konstrukcije (posebno zanimljivo trećem razredu). Interesantan podatak koji bih izdvojila je da, uprkos činjenici da je bezmetalna keramika budućnost, danas još uvjek najveći dio radova s područja fiksne protetike otpada na metal-keramiku ( i to 80 % ), a samim tim i pripadajući dio financijskog kolača.

Treće predavanje bilo je vezano za mogućnosti i načine izrade bezmetalnih keramičkih konstrukcija, s naglaskom na najnoviju tehnologiju njihove izrade-CAD-CAM tehnologiju. Teme su također bile poznate učenicima drugih i trećih razreda.

Naročito im se svidjelo kada su vidjeli da su predavači, renomirani zubni tehničari iz različitih djelova svijeta, samo par godina stariji od njih.

…“Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.“


Nakon živopisnog puta do Ljubuškog, pardon, Ljubnog ob Savinji u blizini Celja, uživali smo u domaćem kruhu s orasima i ostalim specijalitetima obiteljskog gospodarstva Prodnik.

Dan pun utisaka tako se završio lijepim okrepljujućim snom…

Subota 30.11.2013.
Zbog naporna puta naš Ravnatelj nas je počastio dužim spavanjem i ležernim doručkom, na čemu se jednostavno moram još jednom zahvaliti – buđenje, u prirodi slovenskih brda, bez navijenog sata-prekrasno.

Oprostili smo se od domaćina i uputili u tvornicu Interdent. Iako je bio vikend i tvornica nije radila, dočekao nas je direktor (vlasnik) te, kako je sam naglašavao obiteljske tvrtke, te upoznao s organizacijom – rada u njoj.

U tvornici smo vidjeli postupak proizvodnje uložnih masa (upravo se obrađuje kao gradivo u 1.razredu), te ispitivanje sastava i kvalitete dentalnih legura.

Ni ovdje, naravno nismo mogli slikati…

Nakon obilaska tvornice upućeni smo u Interdentov edukativni centar u Celju, gdje smo nakon srdačnog dočeka i toplog čaja, u poučnom predavanju naučili koji su najčešći problemi iz prakse tijekom lijevanja metalnih konstrukcija, što do njih dovodi i kako se mogu izbjeći (posebno zanimljivo učenicima 2. razreda).

Ručak, ispraćaj i ….. –povratak u Lijepu Našu-Zagreb, West Gate. Pogađate- kupovali smo s osmjehom. Naravno bilo nam je malo vremena, ali zato ćemo doći opet…

Dragi naši učenici, drage mlade kolege, budući stručnjaci …

… ako je ovo putovanje urodilo širim vidicima i novim snovima, ako ste shvatili kolika je moć znanja, i uvidjeli da su jedino otvorenost znanju i učenju siguran ključ poslovnog uspjeha…budite sigurni da niste išli uzalud i da nije važno koliko ste od predavanja ovaj put razumjeli ….

Sve ćemo vam mi to ovdje još puno puta ponoviti.

Pravo znanstveno putovanje ne sastoji se od traženja novih tema i spoznaja. Ono što je danas novo, već sutra postaje staro.

Pravo znanstveno putovanje sastoji se u gledanju na stvari drugim očima.

Nekako znam i osjećam, a mislim i da to dijelim s vama…

… Vridilo je …

p.s. sljedite svoje snove. Volt Disney je rekao da se svi naši snovi mogu ostvariti ako imamo hrabrosti ići za njima. Svi vi koji ste sa divljenjem rekli „ Ajme nastavnice, da je ovde jednom raditi !“, želim da me nazovete kad se zaposlite u Ivoklaru, i to iz onog laboratorija sa najljepšim pogledom. A kad dobijete znanje, iskustvo i moć koju vam to daje….više vam neće biti potrebno ići iz Hrvatske u Liechtenstein. . Radije dovedite Liechtenstein u Hrvatsku!

A da je tomu tako, evo vam i mala priča čiji ste i vi dio:

Jednom, ne tako davno, mlada djevojka samo koju godinu starija od vas sada, s diplomom zubnog tehničara i stomatologa, s velikom , kako sama kaže u svojoj knjizi, „željom i znatiželjom“ odlazi u Njemačku gdje radi kao zubni tehničar. Danas je njen sin vlasnik škole koju pohađate. Ako se ostvari vizija koju ima, uskoro će ova škola omogućiti osposobljavanje specijalista zubne tehnike na najnovijoj aparaturi za izradu keramičkih konstrukcija, CAD-CAM-u. A ako se ne ostvari sada, sigurna sam da će se jednom ostvariti, jer snovi i vizije koji postoje- jednom će se ostvariti. Ako ih nema- što ćemo ostvarivati?

Marija Pavlinović, dr.dent.med.

 

Comments are closed.