Srednja škola Dental centar Marušić, privatna škola s 21 godinom postojanja u RH, uz široko opće obrazovanje i detaljno strukovno obrazovanje osposobljava učenike za rad, nastavak školovanja i samoobrazovanja za humana zanimanja u zdravstvu. Kao odgojno-obrazovna ustanova trudimo se pratiti razvoj novih tehnologija te našim učenicima omogućiti što bolji razvoj unutar struke i veće mogućnosti budućeg zaposlenja.

Privatna srednja zdravstvena škola (neprofitna ustanova) do sada je odškolovala 800 učenika redovnog obrazovanja u zanimanjima dentalni tehničar, fizoterapeutski tehničar, dentalni asistent te 160  polaznika obrazovanja odraslih – prekvalifikacija – dentalni tehničar, fizioterapeutski tehničar, dentalni asistent; usavršavanje – zubni tehničar – specijalist fiksne protetike i dentalni asistent.

Jedina smo škola koja ima i svoju stomatološku ordinaciju sa zubotehničkim laboratorijem kao nastavni praktikum za dentalne tehničare i dentalne asistente te fizioterapeutskim kabinetom za fizioterapeute. Svi zajedno čine jedinstven edukacijsko-poslovni sklop koji zapošljava cca 50 djelatnika i nalazi se u svom prostoru u Splitu, Benkovačka 10/a.

Projekt IOSS  DCM (Internacionalizacija obrazovanja u srednjoj strukovnoj školi DCM) ostvaren je  u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+, s ciljem osigurati strukovnu praksu  u zemljama Europske unije učenicima koji su završili nastavni plan i program 3. razreda zanimanja dentalni tehničar.

Projekt je priveden kraju boravkom 18 učenika završnog razreda zanimanja dentalni tehničar u renomiranoj slovenskoj tvrtci Interdent od 21.02. do 05.03.2016. u pratnji ravnateljice Zorane Bašić, prof., koordinatora projekta Dragana Šupe, prof., Davora Ezgete, dent. th. i Jolande Mišetić, dent. th.  Projekt je to u potpunosti finaciran iz EU fonda za mobilnost ERASMUS+ sa 78.188,00 €., a koji je uvelike pridonio poboljšanju ponude Srednje škole Dental Centar Marušić.

Firma Interdent ustanovljena je 1978. godine, kada su  supružnici Barbara i Iztok Zagožen osnovali obiteljsku tvrtku. Tvrtka je počela s proizvodnjom artikulacijskog papira i voska za modeliranje u zubnoj tehnici, a kroz godine se razvila i proširila svoju proizvodnju na gipseve, uložne mase, dentalne slitine, a od nedavno i na CAD/CAM tehnologiju. Danas tvrtka proizvodi svjetski poznate proizvode i prodaje u više od 50 država u svijetu. Osim proizvodnje materijala, tvrtka se uspješno bavi i edukacijom zubnih tehničara, ali i samom izradom zubotehničkih proizvoda u što su se uključili i naši učenici tijekom svog dvotjednog radnog iskustva u Interdentu, a sve pod budnim okom iskusnih mentora.

Uz učenike, stručno se usavršavalo i pet djelatnika škole kako bi podigli razinu struke te modernizirali kurikul škole. Projekt je nastavak uspješno provedene stručne prakse u laboratorijima u Frankfurtu prošle školske godine kada su 21 učenik zanimanja dentalni tehničar i četiri djelatnika boravili na strukovnoj praksi u renomiranim dentalnim laboratorijima u periodu od 1. do 14. ožujka 2015. godine što je nekima od njih širom otvorilo tržište rada.

Učenici su se tijekom strukovne prakse u Interdentu, upoznali s tehnologijom koja se primjenjuje u izradi zubnih nadomjestaka na europskom tržištu i to na izvorištu, u tvrtci koja proizvodi najkvalitetnije materijale u dentalnoj tehnici.

Tijekom strukovne prakse učenici su stekli konkurentna, stručna znanja i vještine, podigli jezične kompetencije, svladali kulturološke barijere te dobili priliku za lakše zapošljavanje u struci jer je boravak rezultirao i potvrdama o proširenim znanjima iz dentalne tehnike putem Europass Mobility dokumenta.

Dvotjedni boravak rezultirao je i potpisanim ugovorom, ne samo s Interdentom, već i s Thermanom Laško, jednom iznimno kvalitetnom institucijom koja će dati novu dimenziju školovanju budućih fizioterapeutskih tehničara u školi Dental centar Marušić. Obje tvrtke postale su suradne ustanove Srednje škole Dental centar Marušić te će se u njima svake godine održavati stručne ekskurzije koje će postati zaštitni znak kvalitete programa DCM-a.

Nastavno na ovu godinu, već smo dogovorili nastavak suradnje s obje ustanove i za sljedeću školsku godinu. Naši učenici završnog razreda, dentalni tehničari, imat će mogućnost tečajem keramike završiti svoje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, a polaznici obrazovanja odraslih kroz usavršavenje na 5. godini za fiksnu protetiku će kroz program visoke tehnologije CAD/CAM okruniti svoje vještine dentalnog tehničara u edukacijskom centru Interdent, kao i u našoj Školi koja će kroz CAD/CAM program usavršavati svoje polaznike. Od sljedeće školske godine bit ćemo jedina zdravstvena škola (dentalni tehničari) koja u svom školskom laboratoriju ima ovaj najmoderniji sustav za izradu protetskih nadomjestaka, a polaznici naše 5. specijalističke godine koristit će ga u svom nastavnom programu.

Također će i fizioterapeutski tehničari u Zdravilišču Laško unaprijediti svoja znanja i vještine unutar fizioterapeutskog programa te se tako kroz strukovnu edukaciju približiti potrebama onih kojima je njihova pomoć najpotrebnija. U tome i jest bit njihovog obrazovanja, kao zdravstveni djelatnici rade u jednom humanom zanimanju i doprinose društvu i onima koji na neki način o njima ovise.

Dosadašnji rezultati i dugogodišnje iskustvo u obrazovanju samo su poticaj da i dalje nastavimo ono što najbolje znamo, odgajati generacije učenika i pripremati ih za sve zahtjevnije tržište rada te od njih stvoriti zdravstvene djelatnike primjerene današnjem društvu.

Temelj dobrog zdravstvenog radnika leži u što boljoj strukovnoj edukaciji i usavršavanju naučenog teoretskog znanja i razvijanju vještina kroz praktični rad kojem težimo da bismo svoje polaznike usmjerili što kvalitetnijim putem do uspjeha.

Dalmacija News – objavljeni članak

 

Comments are closed.