I ove godine učenici 4. razreda dentalnih tehničara na školskom natjecanju ostvarili su plasman kojim su se plasirali na državno natjecanje iz dentalne tehnike održano od 20. Do 22.04.2016.g. u Bjelovaru. Na natjecanju su sudjelovale učenice Katja Duvnjak i Ivona Radić, u pratnji svog mentora Davora Ezgete  i Marije Pavlinović, dr.med.dent.,kao  člana državnog povjerenstva.

U srijedu 20.4., u poslijepodnevnim satima smo stigli u Bjelovar, koji nam se svidio svojim pitomim krajolikom u kojem je smješten, pravilnom strukturom ulica, arhitekturom koja podsjeća na Varaždin i slične barokne gradove. Hotel Central u kojem smo smješteni, nalazi se  u samom centru grada, uz veliki park, tako da smo imali i potreban  mir prije natjecanja, ali i blizinu ugodnih slastičarni i kafića, jer je nekima od nas za smanjenje treme i nervoze prije natjecanja bio prijeko potreban kolač.

Četvrtak u 9.00 sati počelo je natjecanje, koje je nakon detaljnih uputa učenicima od strane dr. Josipa Brusića – predsjednika državnog povjerenstva za provedbu natjecanja, trajalo do 14.30., uz mali produžetak, koji se dozvolio iz opravdanih razloga, a s kojim su se svi učenici, sudionici natjecanja složili.

Moram naglasiti da je u  natjecanju  sudjelovalo deset učenika iz 5 zdravstvenih škola iz Hrvatske, ali i dvoje učenika u neslužbenoj konkurenciji iz Sarajeva, tako da je, iako neslužbeno, natjecanje imalo i međunarodni karakter.

Nakon objave privremenih  rezultata, predviđenog zakonskog roka žalbe, na konačnoj ljestvici poretka, učenica Katja Duvnjak zauzela je 4. mjesto, a Ivona Radić 8. mjesto.

Ali ono na što smo posebno ponosni  je činjenica, da smo u ukupnom zbroju bodova, uključujući i natjecatelje iz BiH, kao škola zauzeli visoko drugo mjesto, što je i istaknuto na dodjeli nagrada u petak ujutro.

Bravo cure, čestitke mentoru!!!

Ono najbolje iz ovog natjecanja je po mom mišljenju postignuto: učenici su dobili poticaj da u radu ostvare još bolje rezultate, svi sudionici natjecanja  pokazali su izuzetno razvijen osjećaj za timski rad čiji cilj nikako nije osobni uspjeh po cijenu nečijeg neuspjeha, nego cilj da zaista pobjede najbolji među najboljima, jer sva djeca koja su se uopće kvalificirala na državno natjecanje, zaista su na razini države, među svojim vršnjacima, najbolji od najboljih.

Nakon natjecanja održan je  sastanak članova  Međužupanijskog stručnog vijeća za zanimanje zdravstveno laboratorijski i sanitarni  tehničar i Međužupanijskog stručnog vijeća za zanimanje dentalni tehničar s  vrlo zanimljivim pojašnjenjima na temu Nacionalnog kurikuluma.

Također je bilo organizirano i jako poučno stručno predavanje iz područja dentalne tehnike, kojeg je održao renomirani dent. teh. Igor Galić na čijim su, odlično pripremljenim radnim modelima, učenici i radili.

Kako  svi znamo, atmosfera u timu ovisi o svim članovima tima, ali i da je nekako najveća odgovornost za postizanje radne, a ipak ugodne atmosfere na vođi tima, mislim da ne trebam posebno naglašavati koje sve karateristike u svojoj osobnosti  ima  gsp. Siniša Markulin, tajnik Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja  pod čijim se nadzorm  odvijala smotra i natjecanje. Mislim da je dovoljno reći da je s neformalnih druženja odlazio zadnji, a prvu jutarnju radnu kavu pio već u 6.00 ujutro, ako ne i prije.

Zbilja je ugodno biti u timu koji vodi takav vođa.

Tijekom  cijelog trajanja smotre i natjecanja naši domaćini iz škole Bjelovar, a ovdje bih se posebno zahvalila gsp. Snježani  Pašalić koja je vodila posebno brigu o dentalnim tehničarima, su  zaista svojski  prezentirali čuvenu gostoljubljivost ovog kraja, organizacijom izleta, razgledavanja grada i okolice tako da gotovo nismo imali osjećaj obavljamo  li zahtjevan i odgovoran posao provedbe državnog natjecanja, koji se u svakom trenutku može iz nekog nepredviđenog razloga zakomplicirati, s posljedicom otkazivanja natjecanja i sl., ili samo u nekom ugodnom druženju.

Marija Pavlinović, dr.med.dent.
Voditeljica dentalne struke DCM


 

Comments are closed.