I ove školske godine (2014./15.) organizirali smo terensku nastavu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Biokovka“ u Makarskoj. To je s ciljem da se učenici upoznaju s organizacijom rada i primjenom terapijskih postupaka koje su usvojili tijekom školovanja s namjerom da prodube znanja o zanimanju za koje se školuju.

Terenska nastava se održala od 3. do 5. prosinca 2014. (od srijede do petka), a sudjelovali su učenici 4. razreda.  Kroz jutro je bilo organizirano praćenje i sudjelovanje u radu na svim odjelima fizikalne terapije, a u popodnevnim satima su bila organizirana stručna i edukativna predavanja od strane kolega fizioterapeuta koji su zaposleni u ustanovi. Kolega vft. Duje Jelavić Šako nam je prezentirao Maitland tehniku – mobilizacije zglobova, a kolega vft. Ivo Amulić nas je upoznao i educirao u primjeni Kinezio tape.

Bilo je vrlo interesantno čuti iskustvenu primjenu različitih tehnika koje oni koriste u radu sa svojim pacijentima kao i neke od rezultata tih primjena.

Sva događanja bila su pod nadzorom i vodstvom nastavnice Irene Ćaleta, vft.

Kako su to doživjeli učenici, možete pročitati u njihovim izvještajima koje su popratili i slikama.

Toni Šimić

Od 3. prosinca do 5. Prosinca 2014. godine održana je terenska nastava u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Biokovka“ – Makarska. Terensku nastavu smo odrađivali s ciljem unapređivanja svog obrazovanja i stečenog znanja. Podijeljeni smo u grupe po dvoje te smo obilazili odjele elektroterapije, hidroterapije (bazen), magnetoterapije, masaže, fangoterapije (blato), ultrazvučne terapije te radne terapije (dvorana). Najviše me dojmila ultrazvučna terapija.

Ultrazvuk se u fizikalnoj medicini upotrebljava kao terapijsko sredstvo.  Djelovanje mu je mehaničko, a radi se zapravo o mikromasaži, mehaničkom zbijanju i rastezanju tkiva i gibanju pojedinih čestica tkiva. Najvažnije djelovanje ultrazvuka je toplinsko. Mehanička se energija u tkivima kroz koju prolazi ultrazvuk pretvara u toplinu i to posebno na mjestima  gdje dolazi do refleksije ultrazvuka, a to je granica između mekih tkiva i kosti. Dakle ultrazvuk je još jedna procedura kojom možemo toplinski djelovati na dublje dijelove tkiva unutar lokomotornog sustava te se primjena ultrazvuka još često naziva i ultrazvučnom dijatermijom.

Aparat za primjenu ultrazvuka sastoji se od generatora izmjenične struje frekvencije od 800 kHz koja se dovodi na kristal smješten u glavi aplikatora. Izmjenična polarizacija kristala dovodi do njegova titranja iste frekvencije  i dobili smo ultrazvuk. Da bi se izbjegla prisutnost zraka u naborima kože, koristimo kontaktno sredstvo (parafinsko ulje, gelove, čak i voltaren). Visoke doze ultrazvuka mogu mehanički oštetiti tkivo, tako da se ne primjenjuju doze veće od 1.5 W/cm2 površine glave aplikatora. Na zakrivljene dijelove (šake, stopala) ultrazvuk se može primijeniti u vodenoj kupci, no tada je frekvencija 800 kHz – 1MHz.

Trajanje aplikacije iznosi 5 – 10 minuta ovisno o stanju.

Indikacije

 • kronične degenerativne bolesti
 • ozlijede ligamenata
 • bolno i zakočeno rame
 • radijalni i ulnarni epicondilitis

Kontraindikacije

 • akutne i svježe upale
 • sklonost krvarenju


 

Marin Baučić

Rad s djecom i opći dojam

U Biokovci smo bili 3 dana i radili na svim odjelima, a najviše mi se svidio rad s djecom.  Tamo su kolege/ice vrlo susretljive te su detaljno i strpljivo odgovorili na svako postavljeno pitanje. Budući da iza nekih od njih stoji i do 30-ak godina rada u struci, bilo je ugodno i dosta poučno raditi s njima.

Rad s djecom me najviše dojmio jer svako dijete zahtjeva drugačiji pristup u radu s njim, možda čak nekada i imate više djece istog uzrasta i jednake dijagnoze, ali ne i jednake mentalne razvijenosti i ostale čimbenike koji mogu utjecati na tijek rehabilitacije, a to bi bio socijalni status i volja samih roditelja za rehabilitacijom njihova djeteta, jer ipak većina pacijenata koji zahtijevaju „Bobath“ terapiju imaju samo tri puta tjedno zakazan termin pa onda roditelji nauče ili ih mi naučimo barem neke osnove kao što su vježbe disanja ili vježbe za jačanje hipotonične muskulature tako da ih postave u posebne položaje iz kojih će dijete jačati tu hipotoničnu muskulaturu iz posebnih položaja (npr. ako dijete ima hipotoničnu muskulaturu, a iz ležećega položaja ne može napraviti ekstenziju glave, a ima adekvatnu kontrakciju u mišiću onda možemo postaviti bebu u takav položaj da stimuliramo ekstenzorne ili druge mišiće). Često vježbamo refleksne mehanizme ako je došlo do cerebralnog oštećenja, vježbe jačanja mišića s ciljem da postignemo što bolju stabilnost posture, vježbe koordinacije i ravnoteže i druge.

Svaki izvedeni položaj ili pokret je određeni oblik informacije koja se centripetalno šalje u središnji živčani sustav, a sami mozak je prema Bobathu organ reakcije, a ne akcije, kod cerebralno oštećenog djeteta potrebno je pasivno postavljanje u neke od određenih položaja i vršenje pokreta uz brojna ponavljanja, a sve to za što bolji razvoj djeteta ili što kvalitetnije osposobljavanje za vođenje normalnog života.

 

Toni Barišić

Hidroterapija

Bazen je vrlo vrijedan za bolesnike koji trebaju provoditi terapijske vježbe. Pri ulasku i izlasku nalaze se stepenice, sa strane,uz rub bazena nalaze se rukohvati. Pacijenti u bazenu jačaju mišiće, poboljšava im se cirkulacija i pokretljivost, a pomaže i kod vježbi ravnoteže u stojećem položaju. Prije ulaska pacijent provodi higijenske mjere (tuširanje, obavljanje fiziološke potrebe, koristi kapicu za glavu). Temperatura bazena mora biti 30 C do 40 C. Fizioterapeut NE SMIJE ostaviti pacijente bez nadzora, a oprez je potreban kod srčanih bolesnika. U Biokovci se nalaze 2 bazena, jedan manji, jedan veći, iako se u oba provode vježbe tj. u oba bazena se nalaze pacijenti za vrijeme vježbi.

 

Nikolina Sičenica

FANGO

3.12. – 5.12.2014. smo  posjetili  Rehabilitacijski  centar „Biokovka” u Makarskoj. Najviše mi se svidjela terapija – Fango (terapija ljekovitim blatom). Fango se dobiva od vulkanskih naslaga koje su se taložile milijun godina. Fango nakon mješanja ovisno o svrsi terapije, koristimo nekad prohlađeno, ali češće  zagrijano na temperaturi tijela ili do 50°C te se u sloju od nekoliko centimetara direktno aplicira na kožu gdje se ostavlja da djeluje20 minuta.

 

Marino Ojdanić

Temeljne funkcije i učinci Kinezio Tapinga:

 • poboljšanje funkcije mišića
 • poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina
 • redukcija boli
 • podupiranje funkcije zglobova

NAČIN UPORABE

Prije primjene Kinezio Tape trake neophodno je rastegnuti kožu kako bi se postigao efekt “konvolucije”. Čim se tijelo kreće, Kinezio Tape traka će djelovati kao pumpa te će na taj način kontinuirano poticati limfnu cirkulaciju i korekcije mišića. Kinezio Tape kao tehnika smanjuje pritisak na lokalne boli receptora i smanjuje bol u mišićima. S druge strane, ako su spojevi ili ligamenti ranjeni, Kinezio Tape traka trebala bi biti rastegnuta prije nanošenja na kožu. Oštećeni zglobovi ili ligamenti nesposobni su za normalno funkcioniranje i oslanjaju se na rastegnutu Kinezio Tape traku za ispravak. Kinezio Tape traka može se primijeniti kao jedna traka [I], ili u oblike “X” ili “Y”, ovisno o obliku i veličini ciljanog mišića (s). Osnovni princip terapijskih snimanja za oslabljene mišiće je omotati Kinezio Tape traku oko pogođenih mišića. Početak odakle mišić počinje (polazište) i dalje uz mišić, a završiti gdje završava mišić (hvatište). Kinezio Tape tehnika koristi se i za potporu propisanoj terapiji. Za sprječavanje grčeva ili preko kontrakcije (overuse mišića).

Kinezio Tape tehnika koristi se kod akutnih stanja kao što su:

 • isteguti ili uganuti mišić,
 • spazam mišića,
 • edem,
 • ozljeda ili kirurški zahvat.

Tehnike postavljanja KinezioTape trake:

 • postavljanje na mišić
 • postavljanje na ligament
 • korektivno postavljanje
 • postavljanje na protok limfe

KONTRAINDIKACIJE:

Kod Kinezio Tapinga za sada ne postoje poznate popratne pojave. Međutim, postavljanje Kinezio Tape trake bi se svakako trebalo izbjegavati u sljedećim slučajevima:

 • Otvorene rane
 • Još nezacijeljenih ožiljaka
 • Neurodermitis i psorijaza
 • Genitalne zone u prva tri mjeseca trudnoće
 • Alergija na akril
 

Comments are closed.