Temeljem natječaja Agencije za mobilnost u okviru programa Leonardo da Vinci zaključenog 4.2.2011. prijavili smo projekt mobilnosti za učenike naše škole

Naziv projekta: European Exchange of Experience for Dental Technicians (EEEDT)

Trajanje projekta: 9 mjeseci, 21 učenik

GLAVNI I SPECIFIČNI CILJEVI

 • Postići punu kompetenciju u uporabi novih materijala i tehnologija u fiksnoj i mobilnoj protetici, tako da će se učenički rad podići na EU standarde
 • Učenici će napraviti krune u punoj keramici i metalo-keramici, navlake i umetke, te će postavljati zube u BPS sistemu.

STRUKOVNA EKSKURZIJA

 • DATUM: od 1.10. do 16.10.
 • Prvi tjedan Njemačka (predviđeni posjet Berlin/Dresden)
 • Drugi tjedan Liechtenstein

partner 1. IVOCLAR VIVADENT

Ivoclar Vivadent ovodi jedan od najvećih razvojnih i istraživačkih centara u Europi. Tim od više od 130 stručnjaka posvećen je razvoju integriranih koncepata te suradnji s vodećim institucijama i sveučilištima. Njihove inovacije su rezultat međudjelovanja tehnologije, tržišne orijentacije i iskustva.

Kamen temeljac Ivoclar Vivadenta je obrazovanje i edukacija. The International Center for Dental Education (ICDE) u Schaanu je među najmodernijim edukacijskim centrima u svijetu.


partner 2. Vitalis gmbh – Leipzig (Njemačka)

 • Potvrdu o odrađenoj praksi izdat će Ivoclar Vivadent , a Europass certifikate o usvojenim kompetencijama izdat će Vitalis Gmbh

PRIPREMNI TEČAJ NJEMAČKOG JEZIKA

 • Mjesto održavanja: PJG Pitagora
 • SVI MATERIJALI SU OSIGURANI
 • JEZIČNE KOMPETENCIJE KOJE ĆE UČENICI STEĆI NAKON TEČAJA:
  • Modul A1.1. Zajedničkog Europskog referentnog okvira
  • Može razumjeti i koristiti poznate svakodnevne izraze i vrlo jednostavne fraze koji se odnose na zadovoljavanje konkretnih potreba. Može predstaviti sebe i druge te postavljati i odgovarati na pitanja o sebi i drugima kao npr. o tome gdje živi, o osobama koje poznaje i o stvarima koje posjeduje. Može voditi jednostavni razgovor pod uvjetom da sugovornik govori polako i razgovijetno te da je spreman pomoći.

IZVJEŠTAJ SA EKSKURZIJE

Učenici 4.d razreda bili su na strukovnoj ekskurziji u okviru projekta mobilnosti nazvanog European Exchange of Experience for Dental Technicians u razdoblju od 1.10. do 16.10. 2011. godine.
U prvom tjednu aktivnosti od 2.10 do 9.10. bili su smješteni u Schkeuditzu i u organizaciji Vitalisa GmbH upoznali su se sa sistemom školovanja u Njemačkoj te posjetili vježbenički centar Berufsbildungswerk Leipzig GmbH u Leipzigu, tvrtku Straumann GmbH u Markkleebergu, vježbenički centar Bildungs-und Technologiezentrum Handwerkskammer Halle u Halleu.
U sklopu upoznavanja kulturnih vrijednosti posjetili su Dresden (Kreuzkirche, Frauenkirche, Schlosspalast i Zwinger); Leipzig (Uniriese, Augustusplatz, Mädler pasaž, St. Nikolai kirche, crkva sv. Tome, Anatomski institut i Muzej farmacije); Berlin (Kurfürstendamm, Memorijalna crkva cara Williama, Reichstag, Brandeburška vrata, spomenik Holokaustu, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie).
U drugom tjednu aktivnosti od 10.10 do 15.10. učenici su bili smješteni u Feldkirchu, a strukovnu praksu su obavljali u tvornici Ivoclar Vivadent u Schaanu, Liechtenstein.
Prva dva dana učenici su imali predavanje Uvod u BPS (Biofunctional Prosthetic System) a nakon toga na radionici odradili analizu modela i postavljanje zuba u vosku koristeći SR Phonares NHC. Druga dva dana su imali predavanje Uvod u IPS e.max All-Ceramic System. Nakon toga su na radionici u keramici radili krunu donjeg lijevog pretkutnjaka u IPS InLine One, te krunu prednjeg gornjeg desnog sjekutića u tehnici IPS e.max Press layering.
Peti dan su učenici išli u razgledavanje Vaduza, glavnog grada Liechtensteina (Muzej suvremene umjetnosti, Gradska vijećnica).


Izjava o oslobađanju od odgovornosti:
Ovaj projekt se financira isključivo uz podršku sredstava Europske komisije. Ova objava odražava isključivo stajalište autora objave i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.
Disclaimer:
This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
 

Comments are closed.