Projekt ,,Obrazovanje uz rad u fizikalnoj terapiji” odradio je i drugu godinu mobilnosti.

Kao glavni ciljevi projekta implementacija europske obrazovne dimenzije u obrazovnu uslugu te razvoj tržišno orijentiranih obrazovnih programa koje provodi Srednja škola Dental centar Marušić postignuti su suradnjom sa slovenskom tvrtkom Thermana d.d. Laško. Projektni partneri bili su domaćini mobilnosti, preuzeli su na sebe obvezu izbora mentora za provedbu strukovne prakse , organizaciju i vođenje kulturoloških aktivnosti, izvještavanja tijekom mobilnost te izdavanja certifikata sudionicima po završetku stručne prakse.

Ciljnu skupinu projekta u ove dvije godine činilo je 22 sudionika, 20 učenika/polaznika 3. i 4. razreda i 2 školska djelatnika.

Učenici koji se obrazuju u okviru formalnog programa obrazovanja za zanimanje fizioterapeutski tehničar obavljali su praksu temeljenu na metodi “work-based learning”.

Projektne aktivnosti  bile su usmjerene na oplemenjivanje postojećih strukovnih znanja i vještina učenika i nastavnika tijekom mobilnosti, ali i na učenje pripadnika ciljne skupine o obrazovnom i radnom sustavu zemlje domaćina mobilnosti.

Stručne kompetencije koje su učenici razvili utjecat će na rast njihove kompetitivnosti, a nastavnici će novostečenim stručnim znanjima i vještinama doprinijeti u modernizaciji postojećih i razvoju novih tržišno orijentiranih obrazovnih programa po uzoru na europski obrazovni sustav.

Dugoročno, projekt ima za cilj stvoriti komunikacijski kanal koji će omogućiti nove prilike za zapošljavanje završenih fizioterapeutskih tehničara u Sloveniji, ali i povećanu konkurentnost istih na hrvatskom tržištu rada.

Da bi bili što bolje pripremljeni za mobilnost, učenici su u školi, u sklopu školskih aktivnosti, prošli pedagošku, kulturološku, stručnu pripremu te kratku pripremu osnovnog slovenskog jezika (A1):

- 40 sati stručne pripreme sudionika mobilnosti-nastavnici fizioterapije; 12 sati psihološke pripreme – školski psiholog; 16 sati kulturološke pripreme – nastavnik povijesti/geografije; 20 sati jezične pripreme – 20 sati medicinski slovenski jezik u fizioterapiji.

Došavši u Sloveniju, u Zdravilišče Laško, učenici su veoma ozbiljno pristupili tekućim aktivnostima. S praktične nastave vraćali su se puni dojmova, životnih priča i sudbina koje su čuli od različitih pacijenata.

Njihova želja da što više i bolje nauče, rasla je iz dana u dan. Iz njih su počeli progovarati ”pravi” fizioterapeuti, udubljeni u dijagnoze koje bi svaku večer nakon napornog dana ispunjenog vježbama, predavanjima, terapijama podijelili sa svojim dnevnikom rada.

Mentori su im bili velika pomoć i podrška u usmjeravanju, uvijek nasmijani, strpljivi, spremni pomoći, kao i  njihova profesorica koja je također na usavršavanju pomno pratila nove metode rada i tehnike koje će unijeti u nastavni plan i program unutar pojedinog strukovnog predmeta, bilo kroz teoretski ili praktični dio.

Sav taj trud trebalo je i nagraditi, vikend su proveli u kulturološkim aktivnostima razgledavanja Ljubljane i Maribora, a svakodnevno opuštanje pronašli bi u šetnji i upoznavanju Laškoga i Celja, mjesta koji vam se brzo uvuku pod kožu svojim ”sporim” i mirnim načinom života. Druženjem na svježem zraku u lijepim prirodnim bogatstvima koja su nas okruživala, shvatili smo kako je ovo idealno mjesto za ovakav vid rehabilitacije za pacijente. Termalne vode, rijeka, hladan zrak, drugačiji, mirniji način života…Iskustvo i osjećaj koji se neće lako zaboraviti.

Ovo je bila izuzetna i jedinstvena prilika gdje su naši učenici imali mogućnost vidjeti na jednom mjestu objedinjeno: kineziterapiju, fizikalnu terapiju, kineziologiju, kliničku medicinu i masažu, a sve to nadopunjeno s raznovrsnim aktivnostima  u wellness programu.

Od izuzetne važnosti je bilo to što su učenici imali mogućnosti ne samo vidjeti nego i raditi na svim radnim mjestima za koja su prethodno educirani.  Kroz dva tjedna boravka u Thermani, svaki učenik je prošao sva radna mjesta,  imao priliku produbiti stečena znanja praktičnim radom uz pomoć mentora i razviti nove vještine komunikacije kako s kolegama u struci tako i sa samim pacijentima.

Osim što su u jutarnjim satima bili na radnim aktivnostima po odjelima, u poslijepodnevnim satima su imali organizirana wellness predavanja u Thermani, gdje su i  sudjelovali u masažnim tehnikama, poput Ayurveda masaže, refleksne masaže stopala, manipulativne tehnike istezanja i tajlandske masaže.

Kroz ova dva tjedna boravka i rada u Thermani – Zdravilišču Laško veliki broj  sati praktičnog dijela nastave odrađen je  i to puno sadržajnije i kvalitetnije zahvaljujući obimnom sadržaju i ponudi u ovoj ustanovi.

I na kraju, uspješno je završena i ovogodišnja dvotjedna mobilnost fizioterapeutskih tehničara na Erasmus + projektu. Učenici su obogaćeni jednim novim iskustvom, puni dojmova i novonaučenih tehnika koje će se implementirati i u nastavnom programu.

Jedno veliko hvala Zdravilišču Laško, Thermani Laško, našim mentorima, wellness stručnjacima, doktorima, svim djelatnicima Centra koji su svojim trudom, željom, strpljenjem nesebično podijelili s nama svoje znanje i dozvolili da budemo dio njihove svakodnevnice….
Bila nam je čast i zadovoljstvo provesti s Vama dva tjedna i učiti od vas.

 

Comments are closed.