Ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe

20100810Sipan0117 Zamoren obiteljskim nesuglasicama Vice Stjepović-Skočibuha se odlučio 1561. za gradnju vlastitog dvorca u Suđurđu. Izgradio ga je u neposrednom susjedstvu očevog dvorca, s njegove istočne strane. Na tom se mjestu nalazilo brodogradilište. Teren se spušta malo koso do samog mora. Vice Stjepović je bio dosta sistematičan čovjek. Uvjek je sve zapisivao i pripremao plan. O tome svjedoče i sačuvane knjige u kojima je sve bilježio. Iz njih se mogu vidjeti pripremni radovi za gradnju i nabavljanje potrebnog materijala. Tako se može vidjeti da je cigla dovezena iz Kupara od ciglara Ivana Antunovića. Vice je sklopio i ugovore sa zidarima Stjepom Đivaljevićem i Tomom Ruskovićem iz Gruža o zidanju dvorca.

Veća je kuća jednokatnica od obrađenog kamena čijem je pročelju posvećena posebna pažnja. U toj kući je stanovao Vice sa svojom obitelji. Manja kuća je izgrađena za obiteljskog redovnika. Kapelica je smještena tik uz južni dio obiteljske zgrade, a bila je posvećena sv. Tomi – “uspomeni na oca” kako navodi Vice u svojoj oporuci iz 1588.g.

20100810Sipan0073 Kuća Vice Skočibuhe na Suđurđu građena je nepunu godinu dana. Gradnja je započela u veljači, a završila je u prosincu 1563.g. Građena je od korčulanskog kamena, a dijelom od kamena iz samog susjedstva. Isti majstor Tonko Rusković garadio je i kuluVice Skočibuhe na tri kata tijekom 1577. g. Ugovorom se obavezao sagraditi i cisternu za vodu u kuli. Druga je cisterna sagrađena desetak godina kasnije.

Osim izgradnje svog dvorca Vice Skočibuha se bavio i gradnjom nekoliko manjih kuća u neposrednoj blizini koje je prodao čime je želio stvoriti veće naselje kako bi se lakše obranili od napada gusara.

Krajem 16. stoljeća je je građevinski završeno zdanje Vice Skočibuhe koje se sastojalo od kuće s kulom te vrtom, a sve je bilo ograđeno zidom. Ovaj kompleks je još obuhvaćao mlinicu, cisternu, spremišta, paviljon na teraci, most i utvrđeni ulaz, te visoki ogradni zid s drvenom šetnicom, koja se nije sačuvala. Očuvan je unutrašnji raspored prostorija, zidni umivaonici i ormari, sačuvan je komin u prizemlju i na katu, sačuvane su poneke kamene klupe, poneki kameni strupovi vrtne šetnice. To malo što je sačuvano s kraja 16. st. ukazuje na poslovnost, otmjenost, udobnost, skladnost i svrsihodnost življenja i djelovanja Vice Stjepovića Skočibuhe.

20100810Sipan0065 U ljetnikovcu Vice Skočibuhe nalazi se renesansni pravokutni kamin s očuvanom štuko-dekoracijom nape što je izuzetak na dubrovačkom području. Od drvenih dijelova opreme 16. st. u dvorani ladanjske kuće Vice Skočibuhe nalazi se nad stubištem ograda lože – “balatur” jedini do danas sačuvani na dubrovačkom području. Ispred ljetnikovca nalazi se veliki ograđeni vrt. Vrt je voćem i povrćem podmirivao potrebe vlasnika. Vrt je geometrijski podjelen na dva odvojena vrtna prostora. Kule koje su građene u 15. i 16. st. građene su uglavnom zbog naleta gusara. Uz tominu kuću kula se podiže 1569. g. a uz Vicin ljetnikovac 1577. g. Ulaz u kulu je na prvom katu, a ona je pokretnim mostom povezana s ljetnikovcem. Kula je opremljena cisternom, kaminom ognjištem, zidnim ormarima i nužnicima. Najviša prostorija omogućuje dobar pogled okoline u slučaju napada.

 

Comments are closed.