(NIJE AKTIVNO)

REDOVNO OBRAZOVANJE

MEDICINSKI KOZMETIČAR

Svrha:

Medicinski kozmetičar je kao profil stručnog djelatnika obrazovan za rad u svim segmentima kozmetičke djelatnosti. U medicini, zdravstvenom turizmu i kozmetičkom obrtu. Obrazovanje medicinskih kozmetičara zahtjeva s obzirom na djelokrug rada široko opće i strukovno obrazovanje. Pri tome je važno steći navike trajnog usavršavanja kao i praćenje svih dostignuća, tehnika i metoda suvremene medicinske kozmetike i kozmetičke djelatnosti općenito.

Svrha programa je:

  • stjecanje znanja i vješina potrebnih za obavljanje djelatnosti medicinskog kozmetičara
  • stjecanje znanja za samostanu primjenu dermatoterapijskih postupaka koje je odredio liječnik specijalist (specijalist dermatolog ili odgovarajući specijalist u centru estetske medicine)
  • stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalan rad u kojem do izražaja dolazi prilagođavanje problemima klijenata različite dobi i razina obrazovanja što istovremeno zahtjeva diskretnost i komunikativnost.

Opis poslova:

Nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja medicinski kozmetičar jest zdravstveni djelatnik educiran za samostalnu primjenu dermatoterapeutskih postupaka koje je odredio liječnik, a svrha im je spriječavanje i liječenje kožnih bolesti odnosno rehabilitacije dijela kože nakon preboljele kožne bolesti ili ozlijede, a također i njege, zaštite i uljepšavanja zdrave kože lica i tijela.

Područje rada ovog zanimanja su:

  • fizikalna dermoterapija (elektroterapija, termoterapija, krioterapija, hidroterapija, aktinoterapija i sl.)
  • medikamentozna terapija
  • njega zdrave kože
  • rad u medicinsko-kozmetičkom salonu (samostalni ili u timu na tretmanu zdrave i oboljele kože)
  • rad u galenskom laboratoriju: od pripreme, postupaka proizvodnje do okončanja i pakiranja kozmetičkih pripravaka preparativne, dekorativne i medicinske kozmetike
  • rad u različitim specijaliziranim kozmetičkim tvrtkama – proizvođačima kozmetičkih proizvoda, kao i u plasmanu suvremenih elektroničkih aparata i pomagala za medicinsku kozmetiku i dermatologiju
  • rad u biljnim ljekarnama i drogerijama što podrazumjeva prodaju, a nadasve demonstraciju novih kozmetičkih proizvoda i prirodnih ljekovitih sredstava.

Ovi kadrovi zapošljavaju se u centrima za estetsku medicinu ili korektivnu dermatologiju, dermatološkim klinikama i poliklinikama, klinikama ili odjelima za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju i opekline, na odjelima maksilofacijalne kirurgije i traumatologije, u liječilištima, a posebno u centrima zdravstvenog turizma i u kozmetičkim salonima. Medicinski kozmetičar, u privatnom medicinsko-kozmetičkom salonu ima obvezu poštovati kodeks medicinskog djelatnika i osnovne zdravstvene postulate i savjesno preispitati svoje stručne mogućnosti.

Trajanje obrazovanja:

4 godine

 

 

Comments are closed.